Δελτίο Τύπου 20-10-2015

«Συνάντηση του ΣΑΤΕΑ με τον Υπουργό Παιδείας»

     Σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 εκπρόσωποι του ΣΑΤΕΑ παρευρεθήκαμε σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, κο Φίλη, με στόχο την ενημέρωσή του για τα θέματα που αφορούν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ).

     Αρχικά, ο κος Φίλης ανήγγειλε εκ νέου τη σύσταση Επιτροπής για θέματα ΕΑΕ στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία δεσμεύτηκε να μας καλέσει ως επίσημους συμμετέχοντες στο διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την ΕΑΕ. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση για το αν το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο πρόκειται να αποτελέσει διακριτό νομοσχέδιο για την ΕΑΕ ή υποσύνολο ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για την Παιδεία. Αυτό θα κριθεί, όπως μας εξήγησε, από τη μορφή του διαλόγου με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων στην ΕΑΕ. Η δημιουργία ενός διακριτού νομοσχεδίου για την ΕΑΕ επεσήμανε δε θα σημαίνει έλλειψη ενταξιακής προσέγγισης ως προς το περιεχόμενό του. Ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο θέμα, ο κος Φίλης κατέθεσε πως αποσκοπεί στο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στην ΕΑΕ ανεξαρτήτως μορφής νομοσχεδίου.

     Αναφορικά με  την  Πρώιμη Παρέμβαση, τα ΚΕΔΔΥ και   τα  ολοήμερα ειδικά  σχολεία ο Υπουργός είπε πως   αυτά   όλες αυτές οι δομές απαιτούν  μακροπρόθεσμο  σχεδιασμό  και δεν μπορούν να  υλοποιηθούν  άμεσα. Σχολίασε πως  γενικά ο προγραμματισμός  θα γίνει με βάση  τα  εκάστοτε οικονομικά  δεδομένα που βρίσκονται σε ισχύ. Τα θέματα  αυτά, όπως και άλλα επιμέρους ζητήματα (λ.χ. η συμμετοχή του  εκπαιδευτικού στις  ΕΔΕΑΥ  με  ψήφο)  δήλωσε πως  θα πρέπει να  εξεταστούν, όταν θα  δημιουργηθεί η Επιτροπή για την ΕΑΕ. Συμπληρώσαμε πως όλες οι ειδικότητες, που ήδη εργάζονται στις δομές ΕΑΕ (εκπαιδευτικό προσωπικό, ΕΕΠ, ΕΒΠ), είναι απαραίτητες και απαιτούνται μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί για την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της.

     Ως προς τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές,  ο κος Φίλης παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε τι ισχύει  στην περίπτωση των αναπληρωτών ΕΑΕ, αλλά αναγνώρισε την αρνητική διάκριση που ισχύει στην περίπτωσή μας.   Μετά την εξήγηση που του παραθέσαμε, απάντησε πως αυτό είναι θέμα διοικητικής φύσης και πως θα πρέπει να  γίνει τοποθέτηση  επί  του θέματος  από  το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής.

     Ο κος Φίλης τοποθετήθηκε με δική του πρωτοβουλία αναφορικά με τους μόνιμους διορισμούς στην ΕΑΕ. Ανέφερε πως σχεδιάζονται μόνιμοι  διορισμοί με  ΑΣΕΠ, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Ειδικής Αγωγής. Σχετικά με την πιο πρόσφατη ενημέρωση για τις μελλοντικές προσλήψεις στην ΕΑΕ, ο κος Φίλης ανέφερε ότι θα εξασφαλιστούν  επιπλέον 1.000  πιστώσεις ΠΔΕ εντός της τρέχουσας εβδομάδας, μέρος των οποίων θα διατεθούν στην ΕΑΕ, και πως αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν εντός Νοεμβρίου. Ειδικότερα για τη β’ φάση της  Παράλληλης Στήριξης ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και πριν την 1η Νοέμβρη.

     Ως προς τις προσλήψεις για την επόμενη σχολική χρονιά ο Υπουργός δεσμεύτηκε  ότι  οι προσλήψεις θα  γίνουν  στην ώρα τους και πως  θα  βρεθεί έγκαιρα  λύση  για τις 4 Περιφέρειες  χωρίς  ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας  πάλι κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ΠΔΕ. Συμπλήρωσε πως πρόθεσή του είναι να παρουσιάζονται έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές στα σχολεία. Επισημάναμε ότι τα τρία τουλάχιστον χρόνια ο τομέας της Ειδικής Αγωγής στελεχώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από ευρωπαϊκά κονδύλια.

     Στο τέλος της συζήτησης ο κος Φίλης επανέλαβε ότι απαιτείται προγραμματισμός και πως είναι ανάγκη για μια νέα αρχή στην Παιδεία και ιδίως στην ΕΑΕ, προκειμένου να επιλυθούν πολλά ζητήματα που εκκρεμούν. Δήλωσε πως θα είναι ανοιχτός σε επικοινωνία με το ΣΑΤΕΑ, ώστε να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος για την κατάθεση προτάσεων που θα κινούνται προς την επίλυση όλων των σχετικών ζητημάτων της ΕΑΕ.

     Ο ΣΑΤΕΑ θα συνεχίσει να είναι παρών στα εκπαιδευτικά δρώμενα και να αποτελεί δυναμικό παράγοντα συνδιαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής μέσα από την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων και τη διεξαγωγή αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μαθητών και εργαζομένων στην ΕΑΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ –ΣΑΤΕΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.