Δελτίο Τύπου – Δήλωση Συμπαράστασης

Οι Σύλλογοι Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) σύσσωμοι εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στον δίκαιο αγώνα των Συλλόγων Γονέων των Ειδικών Σχολείων της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι απαράδεκτο το έτος 2013, στην «πολιτισμένη» κοινωνία που ζούμε, δεκάδες μαθητές ειδικών σχολείων να είναι θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης από το Κράτος, καθώς οι διαδικασίες μετακίνησης τους από και προς το σχολείο δεν είναι οι κατάλληλες, με αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα της ίσης πρόσβασης στο σχολικό περιβάλλον.

Δεκάδες μαθητές Ειδικών Σχολείων αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, για να φτάσουν σε κάποια λεωφόρο, όπου και περιμένουν να επιβιβαστούν σε ένα Σχολικό λεωφορείο και μάλιστα μη κατάλληλο για τους μαθητές με κινητικές αναπηρίες. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις μαθητών δεν τους παρέχεται καθόλου το δικαίωμα μετακίνησης με το Σχολικό λεωφορείο γιατί «δεν ταιριάζει η διεύθυνση του σπιτιού τους με την προκαθορισμένη από κάποιους διαδρομή…»

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να εκθέτουν οι μαθητές τη σωματική του υγεία σε κίνδυνο κάθε σχολική ημέρα.

Την ίδια ώρα κατασπαταλούνται κονδύλια σε δευτερεύουσες δαπάνες σε σύγκριση με την προτεραιότητα που έχει το δικαίωμα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/ και να έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον.

Με τη στάση της αυτή, η Πολιτεία καταπατά:

  • Το άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι είναι υποχρέωση του Κράτους να ενισχύει τους σπουδαστές που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας.

 

  • Το άρθρο 26 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που ορίζει την υποχρέωση του Κράτους να διαφυλάσσει υπέρ των  άνω παιδιών με κάθε πρόσφορο μέσο τη δυνατότητα Αυτονομίας Κοινωνικής και Επαγγελματικής ένταξης και συμμετοχής τους στον κοινοτικό βίο.

 

  • Την απόφαση της 60ης Συνόδου του ΟΗΕ (15/06/2012) η οποία προτρέπει την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν είναι τοποθετημένο σε πλαίσιο όπου λειτουργούν απάνθρωπες συνθήκες.

 

  • Το άρθρο 1 του ν.3370/2005 κατά το οποίο είναι υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίζει για την υπέρτατη ανάγκη στοιχειώδους προστασίας από «κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος».

 

  • Το άρθρο 5 παρ.5 του Συντάγματος που ορίζει ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα προστασίας της υγείας του.

 

Καταγγέλλουμε λοιπόν την τακτική αντιμετώπισης των μαθητών μας από το Κράτος και δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στους γονείς και απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των ΔΙΚΑΙΩΝ αιτημάτων τους.

 

Σύλλογοι Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)

www.satea.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.