Χώρος συζητήσεων των συλλόγων αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής

Εγχειρίδιο Εκμάθησης Ελλ. Γλώσσας σε Μετανάστες κ Πρόσφυγες

Συζητήσεις περί διδακτικής μεθοδολογίας, εκπαιδευτικού υλικού κ.α.
Κανόνες Φόρουμ
Καλωσορίσατε στα δημόσια φόρουμ των Σ.Α.Τ.Ε.Α.! Σας παρακαλούμε να τηρήσετε τους παρακάτω κανόνες χρήσης για όσο διάστημα συμμετέχετε στο φόρουμ.

1. Απαγορεύονται οι χυδαίες εκφράσεις.
2. Απαγορεύεται η χρήση και δημοσίευση προσωπικών δεδομένων.
3. Γράφουμε μόνο σε ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο αντίστοιχο με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Απαγορεύονται τα Greeklish.
4. Απαγορεύεται να γράφουμε ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησής μας με κεφαλαία γράμματα.
5. Οι τίτλοι των θεμάτων προς συζήτηση πρέπει να είναι σαφείς και σχετικοί με το θέμα.
6. Προτού ανοίξετε ένα θέμα βεβαιωθείτε ότι δεν έχει δημοσιευτεί ήδη από κάποιον άλλο. Εάν έχει δημοσιευτεί ήδη, συνεχίστε τη συζήτηση εκεί.
7. Τα θέματα δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους, π.χ. ένα παιδαγωγικό θέμα στην κατηγορία των νομικών θεμάτων.

Σε περίπτωση που παραβιαστεί κάποιος από τους κανόνες 1 και 2 οι αναρτήσεις θα διαγράφονται από τους συντονιστές δημόσιων φόρουμ. Στην περίπτωση παράβασης των κανόνων 3 και 4 θα γίνεται δημόσια και προσωπική σύσταση από τους συντονιστές. Σε περίπτωση μη τήρησης του κανόνα 5 οι συντονιστές έχουν δικαίωμα αποσαφήνισης του τίτλου. Στην περίπτωση παράβασης των κανόνων 6 και 7 οι συντονιστές είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν την ανάρτηση στη θεματική κατηγορία στην οποία ανήκει.

Εγχειρίδιο Εκμάθησης Ελλ. Γλώσσας σε Μετανάστες κ Πρόσφυγες

Δημοσίευσηαπό nikolas » 22 Μάιος 2012 20:25

Στην παρούσα δημοσίευση επισυνάπτω το Εγχειρίδιο Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε Μετανάστες και Πρόσφυγες που εξέδωσε η Κατάληψη Σινιάλο http://sinialo.espiv.net/ μετά από ένα χρόνο μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες.
Σημειώνω ότι δεν προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Γνωρίζω ότι οι μαθητές/τριες μετανάστες και πρόσφυγες προβλέπεται από το νόμο να πηγαίνουν σε Τάξεις Υποδοχής και όχι σε Τμήματα Ένταξης, καθώς δεν είναι μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βάσει νόμου, ωστόσο μοιράζομαι την πληροφορία και το υλικό, επειδή ίσως:

1. θέλουμε να διδάξουμε ελληνικά σε μετανάστες και πρόσφυγες,
2. είναι καλή ιδέα να δώσουμε το υλικό στους συναδέλφους μας που στελεχώνουν τις Τάξεις Υποδοχείς,
3. έχουμε μαθητές/τριες που είναι μετανάστες και πρόσφυγες και παράλληλα έχουν και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
4. η πραγματικότητα μπορεί να είναι ότι αν και δεν προβλέπεται, συμβαίνει να έχουμε στο Τμήμα Ένταξης μαθητές/τριες μετανάστες και πρόσφυγες που δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.
5. να είναι χρήσιμες κάποιες δραστηριότητές του για τις/τους μαθητές/τριές μας με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Παρακάτω παραθέτω και το κείμενο που βρήκα να συνοδεύει το Εγχειρίδιο.


υ.γ. για να κατεβάσει κάποιος το αρχείο θα πρέπει να έχει κάνει σύνδεση με το όνομα μέλους και τον κωδικό του, εάν κάποιος ξέχασε το όνομα μέλος του μπορεί να μου στείλει e-mail nikos.chatzoulis@gmail.com
όποιος ξέχασε τον κωδικό του μπορεί να βγάλει νέο κάνοντας κλικ στο "Ξέχασα τον κωδικό μου".
Μετά για να αλλάξει κάποιος τον αυτόματο κωδικό που θα έρθει στο e-mail το κάνει από τον
Πίνακα Ελέγχου Μέλους
"Μετά από ένα χρόνο μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες και πολλές συναντήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους (ανθρώπους που δεν γνώριζαν ούτε μία ελληνική λέξη, ανθρώπους που ξέρουν Αγγλικά, ανθρώπους που δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν ούτε στη γλώσσα τους) και από διάφορες χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ιράκ, αποφασίσαμε να καταγράψουμε ουσιαστικά τον τρόπο που οργανώσαμε το μάθημα μαζί τους συμπεριλαμβάνοντας σε ένα βιβλίο την ύλη που προέκυψε από την καταγραφή των αναγκών τους. Ένα βιβλίο που ουσιαστικά έχει γραφτεί από τους ίδιους και για αυτό θεωρούμε πως αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για μία πρώτη επαφή των μεταναστών με την ελληνική γλώσσα.

Η εκμάθηση της γλώσσας αποτελεί όπλο και εργαλείο στη βελτίωση της ζωής του μετανάστη και σε αυτό βασίζεται η επιλογή των περιεχομένων του βιβλίου. Θεωρούμε απαραίτητο και αναμένουμε τον εμπλουτισμό αυτών των περιεχομένων από όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο και προσδοκούμε την επικοινωνία οποιασδήποτε κριτικής, διαμόρφωσης και παραλλαγής που ενδεχομένως προκύψει. Τα πεδία που ανοίγονται μέσω των μαθημάτων με τους όρους της αυτομόρφωσης χαρακτηρίζονται από αδιάλειπτη δημιουργικότητα, συνεχή ενεργοποίηση της φαντασίας, συμμετοχικότητα και διάδραση, χαρακτηριστικά που είναι αδύνατον να συμπυκνωθούν μέσα σ’ ένα βιβλίο, διότι δεν αποτελούν προκαθορισμένες πρακτικές, αλλά βασίζονται σε πραγματικές σχέσεις και ανατροφοδοτούνται μέσα από αυτές.

Το βιβλίο αυτό διακινείται έξω από τον εμπορευματικό κόσμο και μακριά από κάθε χαρακτηριστικό του. Ανεκτίμητο, χωρίς κανένα αντίτιμο και εχθρικό απέναντι σε οποιαδήποτε εμπορευματική και θεαματική λογική. Δεν αναγνωρίζει κανένα ζήτημα πνευματικής ιδιοκτησίας και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε τρόπο εξυπηρετεί το μάθημα, είναι απόλυτα επιθυμητή.

Λόγω των περιορισμένων αντιτύπων η διανομή του βιβλίου αφορά αποκλειστικά χώρους, όπου πραγματοποιούνται ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν μαθήματα ελληνικών αλλά και ατομικές πρωτοβουλίες. Για να είναι ωστόσο η πρόσβαση εφικτή σε όλους, το βιβλίο αυτό διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή για να ταξιδέψει παντού.

Η επιθυμία μας να μοιραστούμε την εμπειρία αυτή είναι τέτοια που μας επιτρέπει να προσδοκούμε συναντήσεις και κουβέντες με όλους, όσοι συμμερίζονται την ανάγκη πραγματοποίησης μαθημάτων ελληνικών παντού. Θα θέλαμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν σας ενδιαφέρει η διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου και των μαθημάτων ελληνικών."
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
nikolas  
 
Δημοσιεύσεις: 191

Επιστροφή στο Παιδαγωγικά ΘέματαΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτό το Φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
Theme created by StylerBB.net
cron