Χώρος συζητήσεων των συλλόγων αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής

Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Συζητήσεις σχετικά με την υπάρχουσα νομοθεσία της ειδικής αγωγής
Κανόνες Φόρουμ
Καλωσορίσατε στα δημόσια φόρουμ των Σ.Α.Τ.Ε.Α.! Σας παρακαλούμε να τηρήσετε τους παρακάτω κανόνες χρήσης για όσο διάστημα συμμετέχετε στο φόρουμ.

1. Απαγορεύονται οι χυδαίες εκφράσεις.
2. Απαγορεύεται η χρήση και δημοσίευση προσωπικών δεδομένων.
3. Γράφουμε μόνο σε ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο αντίστοιχο με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Απαγορεύονται τα Greeklish.
4. Απαγορεύεται να γράφουμε ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησής μας με κεφαλαία γράμματα.
5. Οι τίτλοι των θεμάτων προς συζήτηση πρέπει να είναι σαφείς και σχετικοί με το θέμα.
6. Προτού ανοίξετε ένα θέμα βεβαιωθείτε ότι δεν έχει δημοσιευτεί ήδη από κάποιον άλλο. Εάν έχει δημοσιευτεί ήδη, συνεχίστε τη συζήτηση εκεί.
7. Τα θέματα δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους, π.χ. ένα παιδαγωγικό θέμα στην κατηγορία των νομικών θεμάτων.

Σε περίπτωση που παραβιαστεί κάποιος από τους κανόνες 1 και 2 οι αναρτήσεις θα διαγράφονται από τους συντονιστές δημόσιων φόρουμ. Στην περίπτωση παράβασης των κανόνων 3 και 4 θα γίνεται δημόσια και προσωπική σύσταση από τους συντονιστές. Σε περίπτωση μη τήρησης του κανόνα 5 οι συντονιστές έχουν δικαίωμα αποσαφήνισης του τίτλου. Στην περίπτωση παράβασης των κανόνων 6 και 7 οι συντονιστές είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν την ανάρτηση στη θεματική κατηγορία στην οποία ανήκει.

Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό despoina » 15 Ιαν 2012 20:45

Μπορεί κάποιος να μου πει, αν μπορεί ο δάσκαλος του Τμήματος Ένταξης να μπαίνει στη γενική τάξη σαν παράλληλη στήριξη; Έχω μαθητή με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, ο οποίος δεν δέχεται να έρχεται στο Τμήμα Ένταξης, τουλάχιστον όχι κάθε φορά που έχουμε μαζί. Ο σύμβουλος ειδικής αγωγής έχει προτείνει να τον παίρνω στο Τ.Ε. 15 ώρες την εβδομάδα, όμως από τότε ο μαθητής σταμάτησε να έρχεται εντελώς. Επίσης, ο σύμβουλος είχε προτείνει για τις ώρες που δεν θα θέλει να έρχεται στο Τ.Ε. το παιδί, να μπαίνω εγώ στην τάξη του. Επειδή, όμως, τελικά ο μαθητής αντιδρά άσχημα, με πολλή επιθετική συμπεριφορά, σε σημείο να κινδυνεύει να τραυματίσει παιδιά ή δασκάλους, όταν τον πιέζουμε να έρθει στο Τ.Ε., αποφασίσαμε με τη δασκάλα του να μπαίνω στην τάξη του τις ώρες που έχω μαζί του και από κει και πέρα, αν είναι δεκτικός να έρχεται στο Τ.Ε. Έχω το δικαίωμα να το κάνω αυτό ως δασκάλα τμήματος ένταξης ή δεν καλύπτομαι νομικά;
despoina  
 
Δημοσιεύσεις: 130

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό arvanitievmorfia » 15 Ιαν 2012 23:06

Καλησπέρα! Φυσικά και έχεις κάθε δικαίωμα συνδιδασκαλίας. Επισυνάπτω και το καθηκοντολόγιο μας. Το αναφέρει στην σελ. 9390 του Φεκ στην παραγραφο 3 των καθηκόντων του Εκπαιδευτικού των τμημάτων ένταξης.
"3. Συνεργάζονται με τον εκπαιδευτικό της τάξης, ώστε
να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κοινού και του εξειδι−
κευμένου προγράμματος ως προς το περιεχόμενο και
τον τρόπο υλοποίησης του (π.χ. συνδιδασκαλία). Στόχος
παραμένει η πλήρης ένταξη στο σχολικό περιβάλλον."
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
arvanitievmorfia  
 
Δημοσιεύσεις: 40

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό foteini » 19 Σεπ 2012 10:18

Ξέρει κανείς αν υπάρχει κάποιος νόμος, υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος αναφορικά με την εφημερία των δασκάλων των Τ.Ε.; Τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που ο σύμβουλος ειδικής ή ο διευθυντής του σχολείου απαιτήσει να κάνει ο δάσκαλος του Τ.Ε. καθημερινά εφημερία; Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο σχετικά με αυτό; Ευχαριστώ.
foteini  
 
Δημοσιεύσεις: 64

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό ioannou_konstantinos » 19 Σεπ 2012 11:27

Νομίζω ισχύει ό,τι ισχύει και για τους άλλους εκπαιδευτικούς.
Για το ζήτημα του πως μοιράζονται οι εφημερίες, αποφασίζει ο σύλλογος διδασκόντων.
Το να κάνεις κάθε μέρα εφημερία το ζητάνε συνήθως στους μαθητές με Παράλληλη Στήριξη.
ioannou_konstantinos  
 
Δημοσιεύσεις: 160

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό despoina » 19 Σεπ 2012 11:54

Φωτεινή μου το είχε ζητήσει φέτος ο Σύμβουλος Ειδικής στην Καβάλα, επειδή είχαμε μαθητή με παραβατική συμπεριφορά, να βγαίνω κάθε μέρα για επιτήρηση... Ωστόσο, επειδή ο μαθητής είχε αντιληφθεί πως ήμουν έξω γι' αυτόν και αυτό τον εξαγρίωνε και αυξάνονταν οι επιθετικές συμπεριφορές σε μαθητές και δασκάλους, μετά από συνέλευση του Συλλόγου Διδασκόντων αποφασίσαμε πως καθημερινά θα βγαίνει και τρίτος στην εφημερία ειδικά για το παιδί αυτό, αλλά όχι μόνο εγώ, και όσο το δυνατόν πιο διακριτικά για να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι συνεχώς κάποιος πίσω του. Και στην ουσία ο καθένας μας θα έχει κάθε δεύτερη βδομάδα δύο εφημερίες. Μετά από αυτό ο Σύμβουλος δεν πρόσθεσε τίποτα άλλο σχετικά με τις εφημερίες. Μου είπε όμως πως το 90% της ειδικής αγωγής δεν έχει εφημερίες, αλλά όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικής είναι σε κάθε διάλειμμα έξω για παρατήρηση των μαθητών και προτάσεις για δραστηριότητες και στα διαλείμματα... Τώρα απ'όσο ξέρω εγώ δεν υπάρχει νόμος που να μας επιβάλλει σε κάθε διάλειμμα να είμαστε έξω και γι' αυτό θα αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων...
Δες και αυτό που μόλις βρήκα: http://edu.klimaka.gr/ekpaideytikoi-ana ... vonta.html
despoina  
 
Δημοσιεύσεις: 130

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό angel_thess » 01 Νοέμ 2012 20:03

καλησπερα συναδελφοι,
να κανω κι εγω μια ερωτηση σχετικα με το τμημα ενταξης: με εχουν τοποθετηση σε 2 τμηματα ενταξης σε γειτονικα χωρια με αποτελεσμα να πηγαινω 12 ωρες στο καθε σχολειο. 14 παιδια εχω στο πρωτο (δωδεκαθεσιο σχολειο) και 8 στο δευτερο με αποτελεσμα να εχω πελαγωσει και να νιωθω μεγαλο ψυχολογικο βαρος και ευθυνη καθως δεν μπορω να ανταποκριθω οπως θα ηθελα (δεν εχω και μεγαλη εμπειρια απο τμ. ενταξης). Αυτο που γινεται ειναι νομιμο? μπορω να αντιδρασω καπως? θα μου πουν απο το καθολου καλο και το λιγο αλλα κατανταμε να μην κανουμε ειδικη αγωγη στο τελος αλλα ενισχυτικη διδασκαλια.
Καθε παρατηρηση και σχολιο σας δεκτο
Ευχαριστω
angel_thess  
 
Δημοσιεύσεις: 7

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό Katerina karagianni » 01 Νοέμ 2012 21:09

Μην ανησυχείς δεν είσαι η μόνη που σε τοποθέτησαν σε δύο τμήματα ένταξης
και εδώ στη Χαλκίδα 3 δάσκαλοι ανέλαβαν από δύο τ.ε., με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης.

το ίδιο έγινε και στη παράλληλη στήριξη, όπου και οι 9 προσληφθέντες ανέλαβαν από 2 μαθητές.
Katerina karagianni  
 
Δημοσιεύσεις: 65

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό ioannou_konstantinos » 04 Νοέμ 2012 23:14

Παιδιά στείλτε στοιχεία (σχολείων, τμημάτων ένταξης κτλ.) στο e-mail των συλλόγων να βγάλουμε καταγγελίες γι' αυτές τις τοποθετήσεις!

Πουθενά δεν ξέρω νομικά ότι ισχύει να πηγαίνει σε 2 τμήματα ένταξης ένας εκπαιδευτικός καλύπτοντας δύο οργανικά ή λειτουργικά κενά. Σας το έχουν δώσει γραπτώς αυτό;;; Οπωσδήποτε να το ζητήσετε! Να πάρει και ο δικηγόρος μας τηλέφωνο! Να ενημερωθούν και οι αιρετοί της περιοχής ότι αυτό είναι παράνομο αν το έχουν στηρίξει!

Για την παράλληλη, μπορούν να σε τοποθετήσουν σε δύο παιδιά αλλά και πάλι μπορούμε να καταγγείλουμε δημόσια αυτές τις πρακτικές για να δείξουμε πως καλύπτονται δήθεν οι θέσεις κάνοντας τους εκπαιδευτικούς-λάστιχο και υποσκάπτωντας την πραγματική ένταξη των παιδιών.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Τ' ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ.

ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ Ή ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ Τ.Ε.
Ή ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΙΠΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Είναι πολύ σημαντικό να μαζέψουμε εμείς τις πραγματικές ανάγκες/κενά γιατί το Υπουργείο θα μας διώξει με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν ανάγκες/κενά!!
ioannou_konstantinos  
 
Δημοσιεύσεις: 160

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό kostas25 » 05 Νοέμ 2012 20:31

μπορουμε να εχουμε τα email των συλλογων;
kostas25  
 
Δημοσιεύσεις: 95

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό ioannou_konstantinos » 07 Νοέμ 2012 02:30

το έχει η ιστοσελίδα, είναι info@satea.gr
ioannou_konstantinos  
 
Δημοσιεύσεις: 160

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό pontmyra » 12 Νοέμ 2012 14:24

Αγγελική, όταν έκανα κατ' οίκον διδασκαλία και χρειαζόταν να μετακινηθώ, αυτό που γινόταν ήταν να έχω μειωμένο ωράριο. Δεν ξέρω αν γινόταν άτυπα ή αν προβλέπεται. Θεωρώ πως είναι το λιγότερο!
Επίσης, να περιοριστείς στους μαθητές και μαθήτριες με επίσημες και ισχύουσες διαγνώσεις ή με όσους/όσες δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν σε σημαντικό βαθμό την τάξη. Έτσι, κάνεις ένα ξεκαθάρισμα, βάζεις κάποια όρια στο τι μπορείς να κάνεις. Δεν έχεις ευθύνη εσύ που χρειάζεται να καλύψεις 2 θέσεις! Η ευθύνη σου είναι να διδάξεις όσους/όσες είναι τώρα στις δυνάμεις σου.

Αν δε γίνει ένας περιορισμός σε αριθμό και χρειάζεται να βλέπεις μαθητές που δεν προλαβαίνεις να υποστηρίξεις εκπαιδευτικά, η δική μου θέση πλέον είναι να κάνεις μία επιλογή μέσα σου, με ποια παιδιά θα δουλέψεις με τις αρχές της ειδικής αγωγής όπως θα το ήθελες και με ποια απλά δεν προλαβαίνεις. Θα μπορούσες να κάνεις "ενισχυτική" στα υπολοιπα, την οποία θέλω να πιστεύω ότι ως ειδικοί παιδαγωγοί την προσφέρουμε με μια ποιοτική διαφορά. Μια άλλη επιλογή είναι να δουλέψεις πάνω σε λιγότερους στόχους με όλα τα παιδιά. Εγώ κάνω το πρώτο συνήθως.Με αυτόν τον τρόπο εγώ μέσα μου δεν έχω ενοχές. Νιώθω ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ. Τέλος, ένα βασικό για μένα: Μπορεί να μη μπορώ να ανταπεξέρχομαι πάντα στις διδακτικές απαιτήσεις, όμως υπάρχει και ο κοινωνικο-συναισθηματικός τομέας, όπου με την παρουσία μου και τον τρόπο μου και μόνο παρεμβαίνω!Αυτά όσον αφορά το διδακτικό κομμάτι και την ψυχολογική επιβάρυνση.
Καλή δύναμη!
Μαίρη
pontmyra  
 
Δημοσιεύσεις: 6

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό angel_thess » 19 Νοέμ 2012 14:42

Μαιρη σε ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες σου, νομιζω οτι πρεπει να αναθεωρησω και ισως απλουστευσω τους στοχους μου για το καθε παιδι μου γιατι εκ των πραγματων δεν μου φτανει ο χρόνος.
angel_thess  
 
Δημοσιεύσεις: 7

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό kostaskior » 27 Οκτ 2013 20:33

Καλησπερα,
το καθηκοντολογιο αφορα και τα τμηματα ενταξης στα νηπιαγωγεια ή εκει ισχύει κάτι διαφορετικο?Αν υπάρχει, θα βοηθουσε κάποιο link.

Ευχαριστώ


arvanitievmorfia έγραψε:Καλησπέρα! Φυσικά και έχεις κάθε δικαίωμα συνδιδασκαλίας. Επισυνάπτω και το καθηκοντολόγιο μας. Το αναφέρει στην σελ. 9390 του Φεκ στην παραγραφο 3 των καθηκόντων του Εκπαιδευτικού των τμημάτων ένταξης.
"3. Συνεργάζονται με τον εκπαιδευτικό της τάξης, ώστε
να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κοινού και του εξειδι−
κευμένου προγράμματος ως προς το περιεχόμενο και
τον τρόπο υλοποίησης του (π.χ. συνδιδασκαλία). Στόχος
παραμένει η πλήρης ένταξη στο σχολικό περιβάλλον."
kostaskior  
 
Δημοσιεύσεις: 3

Re: Καθήκοντα δασκάλου Τμήματος Ένταξης

Δημοσίευσηαπό ioannou_konstantinos » 10 Δεκ 2013 22:43

Ναι ισχύει και για νηπιαγωγεία.
ioannou_konstantinos  
 
Δημοσιεύσεις: 160


Επιστροφή στο Νομικά Θέματα



Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτό το Φόρουμ: MiltonMaw και 3 επισκέπτες

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
Theme created by StylerBB.net
cron