Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών και συμμετοχή στις δράσεις των σωματείων

Με βάση τις τοποθετήσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αρχή της ατομικής αξιολόγησης το αμέσως επόμενο διάστημα, τοποθετήθηκαν οι πρώτοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου σε περιφέρειες της νότιας Ελλάδας. Οι σαφείς εντολές που λαμβάνουν και οι εξαγγελίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) είναι να προβούν στην αξιολόγηση των νεοδιόριστων πρώτα, που είτε έκλεισαν διετία, είτε συμπληρώνουν σύντομα, για την ολοκλήρωση της μονιμοποίησης τους όπως αναφέρει ο νόμος 4823/2021 εκδίδοντας και οδηγίες για τη διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο είναι επακόλουθο της ανάκλησης των πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 από Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που τις εξέδωσαν στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό εντάθηκε η προσπάθεια “εκβιασμού” συμμετοχής των νεοδιόριστων στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης, με τρόπο που ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει απορρίψει εδώ και πολλά χρόνια.

Μετά από 41 χρόνια έχουμε την κατ’ ουσία επαναφορά των επιθεωρητών, οι οποίοι καταργήθηκαν με τον Νόμο 1304/1982,  και όχι την αξιολόγηση για την εξέλιξη και την υποστήριξη του εκπαιδευτικού δυναμικού, όπως ευαγγελίζεται η Υπουργός. Είναι απορίας άξιο εάν πρέπει η αξιολόγηση να ξεκινήσει τόσο επιτακτικά και ειδικά από το εκπαιδευτικό δυναμικό που μετά από τόσα χρόνια που στήριξε την εκπαίδευση με τον θεσμό του αναπληρωτή, που συνέλεξε προϋπηρεσία που δεν μετρήθηκε ως προσόν, που κατά περιπτώσεις έχει ίσα ή περισσότερα προσόντα ακόμα και από τους Συντονιστές, που όμως συνεχίζει να εργάζεται σε συνθήκες άγχους, πλήρους γραφειοκρατίας, σε κτίρια που δεν πληρούν προϋποθέσεις πρόσβασης όλων, με χαμηλούς μισθούς και με συνεχή κάλυψη των κενών, λόγω των πολλών χρόνων αδιοριστίας και ελλειμμάτων στα σχολεία.

Η ΔΟΕ σήμερα με δελτίο τύπου ανακοίνωσε τις αγωνιστικές της δράσεις που περιλαμβάνουν την κήρυξη απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης, την πανεκπαιδευτική απεργία στις 15 Φεβρουαρίου και την οργάνωση συλλαλητηρίων, τις στάσεις εργασίας από τις αξιολογικές διαδικασίες, καθώς και κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από τις 6 μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου και Ολομέλεια των Προέδρων στις 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Η ΔΟΕ και οι ΣΕΠΕ πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση οργανώνοντας των αγώνα και τις κινήσεις των εκπαιδευτικών. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις δράσεις και στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν, όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Μέσα από τη συλλογική δράση και τις ενωμένες ενέργειες μπορεί να προκύψει το αποτέλεσμα που θα ακυρώσει αυτόν τον νόμο στην πράξη. Σε κάθε τέτοια προσπάθεια, είμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι και θα συντασσόμαστε με τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες που θα εκδοθούν από τα σωματεία μας.

Με εκτίμηση,

ΔΣ ΣΑΤΕΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.