Τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. με τον Προϊστάμενο ΕΑΕ

Δελτίο τύπου

Την Τετάρτη 11/05/2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε μέλη του ΔΣ του ΣΑΤΕΑ και στον προϊστάμενο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) κ. Παπαϊωάννου και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τα τρέχοντα θέματα.

Ενημερωθήκαμε για τις δράσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ΕΑΕ, η οποία εργάζεται σε μικρότερες ομάδες εργασίας. Τα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται είναι η θεσμοθέτηση της πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κάτι το οποίο αποτελεί πάγια θέση του συλλόγου μας. Δεύτερο  ζήτημα είναι η αναβάθμιση των ΕΕΕΕΚ για τα οποία θα γίνει προσπάθεια άμεσης σύνδεσης της αγοράς εργασίας με τους απόφοιτούς τους ώστε να μπορούν να εργαστούν. Επίσης, επιχειρείται η πλήρης προσβασιμότητα, φυσική ή ψηφιακή για όλα τα άτομα με αναπηρία για όσους χώρους περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΑΙΘ. Τρίτο ζήτημα είναι η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης και της Παράλληλης Στήριξης για τα οποία ο ίδιος ο Προϊστάμενος έχει καταθέσει προτάσεις στην επιτροπή και στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Για τα παραπάνω ζητήματα -πρώιμη παρέμβαση, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη- έχουμε αποστείλει σε όλα τα μέλη της νομοπαρασκευστικής επιτροπής τις αναλυτικές θέσεις μας.

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε για τον θεσμό της Παράλληλης Στήριξης ο οποίος τελεί για πρώτη φορά υπό αξιολόγηση. Συζητήθηκαν πολλές από τις προτάσεις που καταθέσαμε κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση από κατάλληλους επιστημονικά εκπαιδευτικούς, τη δυνατότητα της συνέχειας του εκπαιδευτικού έργου, τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικού portfolio του μαθητή καθώς και το ότι, με ορθά μοντέλα συνεκπαίδευσης, θα υπάρχει όφελος σε ολόκληρη την τάξη. Ακόμη, έγινε αναφορά στην ασάφεια που υπάρχει γύρω από το καθηκοντολόγιο του εκπαιδευτικού της ΠΣ και την ανάγκη θεσμοθέτησης και καθιέρωσης του, που θα συνυπολογίζει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.  Ο Προϊστάμενος ζήτησε από τον ΣΑΤΕΑ να του αποστείλει συγκεκριμένες θέσεις για τις τροποποιήσεις που οφείλουν να υπάρξουν στο καθηκοντολόγιο και την τεκμηρίωση αυτών.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα γύρω από τα Τμήματα Ένταξης, βάση των θέσεων μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη κατώτατου και ανώτατου αριθμού μαθητών ανά Τμήμα Ένταξης, καθώς και την αλλαγή των προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία δεύτερου Τμήματος Ένταξης σε μεγάλες σχολικές μονάδες ή σε σχολεία με πολλές διαγνώσεις. Όσον αφορά τα υπό ίδρυση Τμήματα Ένταξης, των οποίων οι αιτήσεις είναι πάνω από 600, αλλά ένα ποσοστό από αυτές δεν πληρούν όλες τα κριτήρια ίδρυσης, αναφέρθηκε ότι θα είναι σύντομα έτοιμα, σίγουρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η πρότασή που καταθέσαμε στις 15/04/2022 είναι στις σκέψεις της Διεύθυνσης ΕΑΕ.

Επιπλέον μας διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των μόνιμων προσλήψεων θα ανακοινωθεί άμεσα, εντός του μήνα. Ζητήσαμε την πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια ΕΑΕ και να συμπεριληφθούν στους επικείμενους διορισμούς, τα υπό ίδρυση ΤΕ αλλά και οι οργανικές θέσεις που υπάρχουν στα ΚΕΔΑΣΥ. Όπως ενημερωθήκαμε για τους μόνιμους διορισμούς σε οργανικές θέσεις των ΚΕΔΑΣΥ υπάρχει νομικό κόλλημα, το οποίο υπάρχει από παλιότερα και δεν επιτρέπεται από τον ΑΣΕΠ να προχωρήσει στην κάλυψή τους. Γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, μαζί με το αρμόδιο τμήμα για το ΕΕΠ.

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία ενώ επισημάνθηκαν και ορισμένα δομικά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα Ειδικά Νηπιαγωγεία. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης των ΕΔΥ σε όλα τα σχολεία. Τέλος, προτάθηκε στο σύλλογο μας η συμμετοχή ενός μέλους του ΔΣ στις υποεπιτροπές της νομοπαρασκευαστικής για την καλύτερη επικοινωνία και προώθηση των θέσεων μας.

Με εκτίμηση,

ΔΣ ΣΑΤΕΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.