ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΙΣ 10/01/2022

Με αφορμή την Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID 19 οφείλουμε να επισημάνουμε την πάγια θέση του Συλλόγου μας, η οποία αναφέρει ότι η Πολιτεία  οφείλει να διασφαλίσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς με έμφαση τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (βλ. Ανακοίνωση «Ανοιχτά ειδικά σχολεία με ασφάλεια» – 17/11/2020).

Τα νέα, ελλιπή, μέτρα δημιουργούν προβληματισμό σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχώς καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης κρίνονται ανεπαρκείς. Παράλληλα, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων (κ. Παναγιωτόπουλος) διαβεβαίωσε ότι η παραμονή του «50% + 1» για τα κρούσματα ανά τάξη, πρόκειται για εισήγηση του ΥΠΑΙΘ και όχι της επιτροπής. Στα προβλήματα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη self test, στα φαρμακεία ανά την χώρα, όπως έχουν ανακοινώσει διάφοροι φαρμακευτικοί σύλλογοι, ενώ εσχάτως δίνεται η οδηγία να μοιραστούν τα απαραίτητα τεστ από τους διευθυντές των σχολείων, το πρωί πριν το άνοιγμα, κάτι που προδίδει πρόχειρο σχεδιασμό. Η επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών εκ μέρους της Υπουργού, όσον αφορά τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, αποτελεί επιπλέον δείγμα της επιλεκτικής τακτικής της κυβέρνησης που δεν παρουσιάζει αναλυτικά τη λογική της απόφασής «περί ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων». Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι επιστρέφουν στις τάξεις απροστάτευτοι, χωρίς ουσιαστικά μέτρα και τον απαραίτητο σχεδιασμό. Για όλους αυτούς τους λόγους, έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις συλλόγων εκπαιδευτικών αλλά και συλλόγων γονέων που αντιτίθενται στο άνοιγμα των σχολείων στις 10/01.

Όσον αφορά τον χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης η κατάσταση κρίνεται ακόμη πιο προβληματική έως και δυσεπίλυτη. Πολλοί μαθητές, δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα ενώ η επίτευξη κάποιου self test σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατη. Επίσης, η πληθώρα μαθητών σε μικρές και πολλές φορές ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους τους μαθητές, τους οικείους τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους. Ακόμη, μην ξεχνάμε ότι μαθητές από διαφορετικές εκπαιδευτικές μονάδες μπορεί να συμπίπτουν κατά τη μεταφορά τους στο ίδιο λεωφορείο ή ταξί μετατρέποντας την ιχνηλάτηση των επαφών σε αγώνα δίχως τέλος.

Ως Σύλλογος τασσόμαστε υπέρ της διά ζώσης εκπαίδευσης, όταν όμως μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία όλων κι εφόσον προασπίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μέσω της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό, καλούμε το ΥΠΑΙΘ, να λάβει σοβαρά υπόψη, τις πάγιες προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη διαχείριση της πανδημίας πριν το νέο άνοιγμα των σχολείων, οι οποίες είναι:

- Η αραίωση των μαθητών ανά τμήμα.

- Η ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων τμημάτων.

-Νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά και ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

- Η συχνή πραγματοποίηση των απαραίτητων τεστ, δωρεάν, στις εκπαιδευτικές δομές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

- Η δωρεάν παροχή κατάλληλων μασκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές.

-Η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας για τη βέλτιστη απολύμανση των σχολικών μονάδων.

Το Δ.Σ. του ΣΑΤΕΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.