Αίτημα προς ΔΟΕ για κήρυξη 24ωρης Απεργίας στις 3 Δεκέμβρη

«Αίτημα κήρυξης 24ωρης Απεργιακής Κινητοποίησης

στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

στις 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες»

Μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των ενοποιημένων πλέον ΣΑΤΕΑ και λόγω της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση το 2014-15,

αιτούμαστε την κήρυξη εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας 24ωρης Απεργίας σε όλη την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (έτσι ώστε να συμμετέχουν και μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί)

την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 σε συντονισμό με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες που σχετίζονται με το υποσύστημα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΟΛΜΕ) καθώς και με τις ομοσπονδίες των γονέων (ΕΣΑΜΕΑ-ΠΟΣΚΓΑΜΕΑ) με στόχο μια μαζική συντονισμένη κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας κατά αναλογία με την πετυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε τον Απρίλιο του 2013 (Απρίλης της Ειδικής Αγωγής) διότι:

Α) Παραμένουμε για 13η χρονιά αναπληρωτές χωρίς να προβλέπεται ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής και μόνιμοι διορισμοί. Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο εργασιακό και ψυχολογικό. Τα παιδιά που χρειάζονται σταθερό εκπαιδευτικό όσο κανείς άλλος βρίσκονται μετέωρα. Εμείς οι ίδιοι ως εκπαιδευτικοί, με τις συνεχείς εναλλαγές παιδιών, χώρων, σχολείων, περιοχών, βρισκόμαστε στα όρια του burn-out. Έχουμε πια και εμείς οικογένειες. 13 χρόνια στην Ειδική Αγωγή, 13 χρόνια συνεχόμενα με έλλειψη σταθερότητας. Ζητάμε ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΜΕΣΑ, ΦΕΤΟΣ. Δεν μπαίνουμε στη λογική «λεφτά δεν υπάρχουν». Δεν υπήρχαν ούτε το 2004; Ούτε το 2008; Υπάρχουν για διορισμούς και επιδόματα στα σώματα ασφαλείας; Είναι πολιτική επιλογή η υποβάθμιση της εκπαίδευσης και ειδικά της Ειδικής Αγωγής στο ζήτημα της μόνιμης, σταθερής στελέχωσης.

Β)Το νομοσχέδιο της ειδικής εκπαίδευσης, παρά τα μεγάλα ελαττώματα του που έχουμε εκτενώς σχολιάσει στις θέσεις μας, αποτελεί νόμο-πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή η νομοθεσία της Ειδικής Αγωγής είναι τελείως κατακερματισμένη σε νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ο νέος νόμος δεν έχει συζητηθεί εδώ και 6 μήνες από την ημέρα λήξης της διαβούλευσής του και αναβάλλεται συνεχώς η ημερομηνία κατάθεσής του από το Υπουργείο Παιδείας. Η Ειδική Αγωγή χρειάζεται νέο νόμο-πλαίσιο (με αλλαγές ασφαλώς σε σχέση με το προσχέδιο – έχουμε καταθέσει στην Ομοσπονδία τις θέσεις μας).

Γ) Είμαστε αντίθετοι στο διαχωρισμό που υπάρχει μεταξύ αναπληρωτών και μόνιμων ως προς τα δικαιώματα αναρρωτικών αδειών, αδειών ασθένειας, κύησης κτλ. Απαιτούμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα ως αναπληρωτές και μαζικούς διορισμούς για να σταματήσει η χρόνια υποτίμησή μας.

Δ) Όλη η ειδική εκπαίδευση στηρίζεται σε πρόσκαιρα προγράμματα ΕΣΠΑ και δεν αποτελεί πλέον μέριμνα και υποχρέωση του κράτους. Ζητάμε να περάσει η Ειδική Εκπαίδευση σε κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού.

Ε) Μέχρι και σήμερα Νοέμβρη η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζει τα περισσότερα κενά στην εκπαίδευση, ειδικά στο θεσμό της Παράλληλης Στήριξης (δεν χρειάστηκε τελικά το νέο νομικό πλαίσιο για να «κοπεί» η Παράλληλη Στήριξη).

Ως επιστημονικοί Σύλλογοι των ανθρώπων που δουλεύουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εδώ και 13 χρόνια, που γνωρίζουμε τον χώρο «από τα μέσα», κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να κινητοποιηθούμε φέτος, μαζικά, αν θέλουμε να κρατηθεί η Ειδική Αγωγή ζωντανή. Ήδη υπολειτουργεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Εκτός από την κήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης, και ως συνέχεια των δεσμεύσεων των περισσότερων μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ αιτούμαστε στην Ομοσπονδία και τα εξής:

α) την έκδοση αφίσας για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που θα κυκλοφορήσει σε όλα τα σχολεία της χώρας με υπογραφή της Ομοσπονδίας

β) την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου καλέσματος στην απεργία και στην παράσταση διαμαρτυρίας σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Θα στείλουμε γι’ αυτό το σκοπό πολύ σύντομα προσχέδιο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ομοσπονδία αν θέλει.

γ) τη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σε συντονισμό με τους τοπικούς συλλόγους εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων.

Στόχος μας είναι να μην ‘’εορταστεί ‘’ η ειδική αγωγή στις 3 Δεκέμβρη αλλά ν’ αναδειχθούν τα γιγάντια προβλήματά της και αυτή η απεργία να αποτελέσει έναν προάγγελο για την έναρξη οργανωμένου και συντονισμένου με όλους τους φορείς αγώνα διαρκείας τον Φλεβάρη του 2015 από όλους τους εργαζομένους στην ειδική αγωγή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με βασικό αίτημα εκ μέρους μας:

Να καλυφθούν όλα τα κενά, όλες οι ανάγκες. ΑΜΕΣΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ.

Με τιμή

Οι πρόεδροι των Συλλόγων

Τα σχόλια είναι κλειστά.