Χώρος συζητήσεων των συλλόγων αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής

H ΔΟΕ καλύπτει τις κινητοποιήσεις μας

Συζητήσεις πάνω σε θέματα ειδικής αγωγής, αναπηρίας κι εκπαίδευσης
Κανόνες Φόρουμ
Καλωσορίσατε στα δημόσια φόρουμ των Σ.Α.Τ.Ε.Α.! Σας παρακαλούμε να τηρήσετε τους παρακάτω κανόνες χρήσης για όσο διάστημα συμμετέχετε στο φόρουμ.

1. Απαγορεύονται οι χυδαίες εκφράσεις.
2. Απαγορεύεται η χρήση και δημοσίευση προσωπικών δεδομένων.
3. Γράφουμε μόνο σε ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο αντίστοιχο με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Απαγορεύονται τα Greeklish.
4. Απαγορεύεται να γράφουμε ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησής μας με κεφαλαία γράμματα.
5. Οι τίτλοι των θεμάτων προς συζήτηση πρέπει να είναι σαφείς και σχετικοί με το θέμα.
6. Προτού ανοίξετε ένα θέμα βεβαιωθείτε ότι δεν έχει δημοσιευτεί ήδη από κάποιον άλλο. Εάν έχει δημοσιευτεί ήδη, συνεχίστε τη συζήτηση εκεί.
7. Τα θέματα δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους, π.χ. ένα παιδαγωγικό θέμα στην κατηγορία των νομικών θεμάτων.

Σε περίπτωση που παραβιάσει κάποιος τους κανόνες 1 και 2 οι αναρτήσεις θα διαγράφονται από τους συντονιστές δημόσιων φόρουμ. Στην περίπτωση παράβασης των κανόνων 3 και 4 θα γίνεται δημόσια και προσωπική σύσταση από τους συντονιστές. Σε περίπτωση μη τήρησης του κανόνα 5 οι συντονιστές έχουν δικαίωμα αποσαφήνισης του τίτλου. Στην περίπτωση παράβασης των κανόνων 6 και 7 οι συντονιστές είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν την ανάρτηση στη θεματική κατηγορία στην οποία ανήκει.

H ΔΟΕ καλύπτει τις κινητοποιήσεις μας

Δημοσίευσηαπό SATEA » 07 Δεκ 2012 14:13

Η ΔΟΕ έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Σ' επικοινωνία είπαν ότι περιμένουν να δουν πότε και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα πει για κινητοποίηση για να βγάλουν εκ νέου κάλεσμα για Τρίτη; Τετάρτη; Θα ειδοποιήσουμε.

Όλοι όσοι μπορούν να πάνε αύριο το πρωί στις 10.00 στη Συνέλευση για την Ειδική Αγωγή που καλεί η ΠΟΣΕΠΕΕΑ στη Σχολή Τυφλών στην Καλλιθέα. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε την παρουσία μας.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΟΕ

Θέμα: Σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελμάτων Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις». Άρθρο 39 του νομοσχεδίου: Θέματα Ειδικής Αγωγής

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνεδρίασή του την Τρίτη 4/12/2012 μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησε και τις διατάξεις που περιγράφονται στο πρόσφατο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελμάτων Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα το άρθρο 39. Επισημαίνουμε ότι οι θέσεις μας αφορούν τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και όχι στα υπόλοιπα θέματα, που επίσης περιγράφονται στο άρθρο 39 (ρύθμιση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής στην οργανική θέση για την κατοχύρωση δικαιώματος μετάθεσης και για τα οποία αναμένουμε την τελική τους ρύθμιση.)

Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες και πολλές δομές ειδικής αγωγής εξακολουθούν να υπολειτουργούν λόγω της υποστελέχωσής τους ( ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και τις ειδικότητες.) Η υποχρηματοδότηση που σκιάζει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, πληγώνει ευθέως και την Ειδική Αγωγή. Επί πλέον τα ειδικά Σχολεία έχουν σοβαρότατα προβλήματα με τις μεταφορές ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης μένουν αβοήθητα.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών ειδικής Αγωγής μειώθηκαν φέτος κατά 30% ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του αριθμού προσλήψεων την επόμενη χρονιά. Ούτε λόγος βέβαια δε γίνεται για τον περιβόητο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., για διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, ο οποίος είναι σε εκκρεμότητα για 10 περίπου χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια του ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΚΑΙ της ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ.

Κι αντί το Υπουργείο Παιδείας να σκύψει σοβαρά πάνω από τα προβλήματα Ειδικής Αγωγής, προωθεί μέσω του άρθρου 39 την περαιτέρω υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής.

Ουσιαστικά:

Προχωρεί σε κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής μέσω του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση των δομών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. που θα κατατεθεί προς ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή. Είναι, ουσιαστικά, οι ίδιες διατάξεις που προωθούσε, με αντίστοιχο σχέδιο νόμου, η τέως Υπουργός κυρία Διαμαντοπούλου και αποσύρθηκαν λόγω των έντονων αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Υποβαθμίζει το ρόλο των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σχεδιάζοντας μια νέα υποδομή των ΕΔΕΑΥ τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βάθος της διάγνωσης και της υποστήριξης των μαθητών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε.
Υποβαθμίζει το θεσμό των τμημάτων ένταξης αφού και από φέτος ήδη υπάρχουν δάσκαλοι Ε.Α.Ε. που εξυπηρετούν περισσότερα του ενός τμήματα ένταξης.
Υποβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό το θεσμό της παράλληλης στήριξης αφού οι δάσκαλοι Ε.Α.Ε. εξυπηρετούν παράλληλα 2-3 μαθητές και σε διαφορετικά σχολεία. Ας επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ο δάσκαλος παράλληλης στήριξης προέρχεται από τη γενική αγωγή δίχως τις απαραίτητες γνώσεις.
Στην περίπτωση του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Ε.Π.) (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ.) η ΕΔΕΑΥ έχει δικαίωμα να ζητήσει τη συμμετοχή του Ε.Ε.Π. με αποτέλεσμα να απουσιάζουν και αυτοί με τη σειρά τους από τα Ειδικά Σχολεία.

Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει τα εξής:

Με τις συνεχιζόμενες πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών επιχειρείται η περαιτέρω υποβάθμιση του έργου που επιτελείται στα Ειδικά Σχολεία καθώς αποδυναμώνεται το εκπαιδευτικό δυναμικό τους με τους περιοδεύοντες ειδικούς.
Είναι ορατός ο κίνδυνος, λόγω της υπολειτουργίας των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., να παρεισφρήσουν οι ιδιώτες στην αξιολόγηση και την εξωσχολική υποστήριξη, καθώς οι δημόσιοι φορείς (ΚΕΔΔΥ, ΕΔΕΑΥ, ΣΜΕΑΕ και δήμοι) δε θα είναι σε θέση να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες.
Καταγγέλλει τη διαχρονικά αποσπασματική και ευκαιριακή αντιμετώπιση των θεμάτων της Ειδικής Αγωγής από τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας (Ν.2817/01, Ν.3699/08 και τώρα το άρθρο 39).
Απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας να μην προωθήσει για ψήφιση τις ρυθμίσεις αυτές αλλά να αρχίσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος - επιτέλους - για τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής.
Καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα και μετά από διάλογο, στις απαραίτητες διορθώσεις, γιατί αν ψηφιστούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 39, ως έχουν, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες μαθητές με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οδηγούνται για άλλη μια φορά στο περιθώριο και απεμπολείται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.
Καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην προκήρυξη διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. για το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Γενικής Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό είναι σε συνεχή επαφή με τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής αλλά και με τους αδιόριστους αποφοίτους των αντίστοιχων Παιδαγωγικών Τμημάτων και καλύπτει συνδικαλιστικά τις κινητοποιήσεις τους.

Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
SATEA  
 
Δημοσιεύσεις: 437

Re: H ΔΟΕ καλύπτει τις κινητοποιήσεις μας

Δημοσίευσηαπό SATEA » 07 Δεκ 2012 23:27

Bάζουμε και συννημένο το ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ μας με το σχετικό αίτημα στη ΔΟΕ για κινητοποιήσεις.
Κάθε παρατήρηση, σχόλιο, προβληματισμός για το Πλαίσιο Αιτημάτων είναι θεμιτός.
Αποτελεί σύνθεση των παλιότερων αιτημάτων μας καθώς και των νέων ζητημάτων που έχουν προκύψει για την Ειδική Αγωγή.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
SATEA  
 
Δημοσιεύσεις: 437


Επιστροφή στο ΓενικάΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτό το Φόρουμ : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
Theme created by StylerBB.net