Διαμαρτυρία 16/03/2018 σε ΥΠΠΕΘ

Στις 16/3 πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη Παρασκευή μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο παιδείας από τον εκπαιδευτικό κόσμο για τους διορισμούς στην εκπαίδευση. Δυναμικό παρών έδωσαν φοιτητές, μαθητές και γονείς, επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα των μαζικών διορισμών αποτελεί ένα ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα και όχι απλά ένα συνδικαλιστικό αίτημα μιας ομάδας εργαζομένων. Η κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση αφενός σχετίζεται με την ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών και την υπεράσπιση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων, αφετέρου αφορά άμεσα το δικαίωμα για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία των 25.000 αναπληρωτών, συμβασιούχων αναπληρωτών.
Αντιπροσωπεία με μέλη της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων μπήκαν για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Ο υπουργός δήλωσε πως θα συνομιλήσει μόνο με τα μέλη των ομοσπονδιών και όχι με τους αναπληρωτές. Σε αυτό το σημείο μέρος της αντιπροσωπείας αποχώρησε. Ο υπουργός δήλωσε πως το αίτημα για μαζικούς διορισμούς είναι δίκαιο, αλλά δε δεσμεύτηκε για αυτούς, όπως έπραξε και σε προηγούμενες δηλώσεις του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο αριθμός των διορισμών θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, παραπέμποντας για μια ακόμη φορά στην 4η αξιολόγηση της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε τη συναίνεση του εκπαιδευτικού κόσμου για συνδιαμόρφωση του νέου συστήματος διορισμών, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αυτό. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο ζήτησε την περαιτέρω απαξίωση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας τους, ζήτησε να συναινέσουν σε εφαρμογή του προσοντολογίου και του αποκλεισμού συναδέλφων τους από τη μόνιμη, σταθερή εργασία.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές εισήλθαν με δυναμικό τρόπο στο Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιώντας κατάληψη και 2η πανελλαδική συνέλευση αγώνα, όπως συνέβη στις 02/03. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της συνέλευσης αγώνα ολοκληρώθηκε με το ακόλουθο πλαίσιο: «…αγωνιστικό μήνυμα συνέχειας και κλιμάκωσης του αγώνα:
• Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών στην εκπαίδευση. Διορισμός, τώρα, όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
• Ενάντια στο προσοντολόγιο του ΟΟΣΑ για το σύστημα πρόσληψης. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 3848.
• Για ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς
• Για την ανατροπή του εκπαιδευτικού Μνημόνιου κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ και του νόμου Γαβρόγλου στα ΑΕΙ.
• Ενάντια στην απαξίωση και διάσπαση των πτυχίων και την απόσπαση των επαγγελματικών/εργασιακών δικαιωμάτων από αυτά – ενάντια στο πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας για ενιαία πτυχία με ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα»

Επίσης, στο πλαίσιο της 2ης πανελλαδικής συνέλευσης συναποφασίστηκε το ακόλουθο πλαίσιο δράσης για συνέχεια των κινητοποιήσεων:
 19/3 στις 2μ.μ. στο Υπ. Εργασίας για την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων μόνιμων-αναπληρωτών
 22/3 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 1.30 μ.μ.
 29/3 πανελλαδική μέρα δράσης με κατά τόπους κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
 30/3 πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Συνέλευση αγώνα αμέσως μετά την κινητοποίηση.

Τέλος, ψηφίστηκε το ψήφισμα – καταγγελία για τη σύλληψη μελών του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης.

Ο ΣΑΤΕΑ στηρίζει την απόφαση στης συνέλευσης για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για μαζικούς διορισμούς.
Δεν απαξιώνουμε το πτυχίο μας!
Δε διαπραγματευόμαστε την προϋπηρεσία μας!
Κατοχύρωση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας με την απόκτηση του πτυχίου.
Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών!

Τα σχόλια είναι κλειστά.