Ψήφισμα Γ.Σ. του Φ.Σ. ΠΤΕΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο Φοιτητικός Σύλλογος (ΦΣ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη συνέλευση του, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, συζήτησε τις εξελίξεις σχετικά με την Τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε στις 29 Μαρτίου από την Βουλή των Ελλήνων, μα και την υπουργική απόφαση, που την ακολούθησε (10 Απριλίου 2017). Και οι δύο αφορούν τη διαδικασία πρόσληψης Αναπληρωτών Δασκάλων/Νηπιαγωγών στις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ). Παράλληλα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, αποφασίστηκαν οι μελλοντικές δράσεις και κινητοποιήσεις μας.

Οι κινητοποιήσεις μας ξεκίνησαν την 27η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με επαναλαμβανόμενες μαζικές συνελεύσεις. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήσαμε δυναμικά συλλαλητήρια στην πόλη του Βόλου, κατάληψη και παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μαγνησίας και τρεις ηχηρές κινητοποιήσεις στην Αθήνα. Στόχος των παραπάνω δράσεων ήταν,αρχικά, η άμεση απόσυρση της Τροπολογίας και η έναρξη διαλόγου με τον Υπουργό Παιδείας. Έπειτα από τον συνεχή εμπαιγμό του κ. Γαβρόγλου, μέλη του Φοιτητικού μας Συλλόγου καθώς και του ΣΑΤΕΑ, προχωρήσαμε σε αποκλεισμό του ΥΠΕΠΘ και ύστερα από έντονες πιέσεις πετύχαμε την πολυπόθητη συνάντηση. Κορύφωση των διαμαρτυριών μας υπήρξε η 7η Απριλίου όπου ο Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των Φ.Σ., συλλογικοτήτων και συνδικαλιστικών φορέων.

Ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι δε θα προχωρήσει σε διορισμούς για τα επόμενα δύο έτη, θα υπογράψει την υπουργική απόφαση, ενώ, ταυτόχρονα, αμφισβήτησε τα Προγράμματα Σπουδών, αλλά και την κατάρτιση των μελών ΔΕΠ των δύο τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Τα επιχειρήματα, μάλιστα, που επιστράτευσε βασίζονταν σε ανυπόστατες αρνητικές αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ, τις οποίες και επικαλέστηκε. Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε και στις 10 Απριλίου, όπου και είχε προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με το Προεδρείο τωνΠροέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Αφού, αιφνιδίως, μετέφερε τον τόπο συνάντησης από το Υπουργείο στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των εκπροσώπων μας από τη συζήτηση, επέμενε στις αρχικές του θέσεις και επί της ουσίας ακύρωσε την ίδια την έννοια του διαλόγου, αφού είχε ήδη προχωρήσει στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης και δρομολογήσει την έκδοσή της.

Ως εκ τούτου, η Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. εμμένει στα αρχικά της αιτήματα και ζητά :

· Την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.

· Την εξασφάλιση ενός δημόσιου δωρεάν σχολείου για όλους.

· Κύριους πίνακες Αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής (ΠΕ61-ΠΕ71), δηλαδή πίνακες με βάση τον κλάδο/πτυχίο και την προϋπηρεσία. Να ισχύσει στην ΕΑΕ το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και για όλους τους άλλους κλάδους εκπαιδευτικών. Αν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61-ΠΕ71 δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, τότε το Υπουργείο μπορεί να καταρτίσει επικουρικό πίνακα με εκπαιδευτικούς ΠΕ60-ΠΕ70 που έχουν όμως επαρκείς σπουδές στην Ειδική Αγωγή (διδακτορικό, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών) για να τους προσλάβει για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

· Την πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής.

· Το μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής ΠΕ71 & ΠΕ61 με το βασικό πτυχίο.

Με γνώμονα τα παραπάνω, ο Φοιτητικός Σύλλογος αποφάσισε να προχωρήσει στις εξής δράσεις :

· Παρέμβαση στη διημερίδα της ΔΟΕ, με θέμα «Βιώνοντας τη διάλυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διαμορφώνουμε τις προτάσεις για το αύριο» στις 19 και 20 Μαΐου.

· Στα πλαίσια της πρώτης μέρας της διημερίδας της ΔΟΕ, της 19ης Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο του Βόλου, αναφορικά με ζητήματα της ειδικής αγωγής, μα και της εκπαίδευσης.

Ώς Φ.Σ. Π.Τ.Ε.Α. σας προσκαλούμε να κινητοποιηθείτε και να βρεθείτε στο πλάι μας σε κάθε μία από τις δύο δράσεις, ώστε να βάλουμε φραγμό στις ορέξεις του υπουργείου και να αγωνιστούμε για μια ποιοτική, ελεύθερη και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Τα σχόλια είναι κλειστά.