Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση των εκπροσώπων των ΣΑΤΕΑ με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής, πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με εκπροσώπους των Συλλόγων Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, στο Υπουργείο Παιδείας.

Συζητήθηκαν και προτάθηκαν τα παρακάτω:

1ο Θέμα – Κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71

Ο Νόμος 3699/2008 ορίζει διαφορετικά κριτήρια για την κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71 σε σχέση με το τι ισχύει στους άλλους κλάδους της εκπαίδευσης. Μόνο για τους κλάδους Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71 δε μετρά αποκλειστικά ο βασικός τίτλος σπουδών και η προϋπηρεσία για την κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών. Αντίθετα, ακαδημαϊκοί τίτλοι -συχνά αμφιβόλου προέλευσης- προηγούνται στην κατάταξη.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να τοποθετούνται πρώτοι στους πίνακες των Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί γενικής αγωγής και να μη μετρά έτσι η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71 και κατά συνέπεια η διδακτική τους εμπειρία. Η συγκεκριμένη συζήτηση για την κατάταξη ήταν συνέχεια της συνάντησης των ΣΑΤΕΑ που έγινε στις 13 Σεπτέμβρη με τον Ειδικό Γραμματέα κ.Γκλαβά και τον υπεύθυνο του γραφείου του υπουργού Παιδείας κύριο Λάσκαρη. Σε εκείνη τη συνάντηση υπήρξε ρητή και σαφής δέσμευση ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που δεν υπάρχουν καθαροί πίνακες για τους Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71. Διότι αυτό δε βοηθά στη διαμόρφωση σταθερού εκπαιδευτικού πλαισίου για την Ειδική Αγωγή.

Ζητήματα και προτάσεις που συζητήθηκαν με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής:

1. Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα κριτήρια κατάταξης θα πρέπει να αλλάξουν και να εναρμονιστούν με τα ισχύοντα για όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

2. Η αλλαγή θα πρέπει να οριστεί στο νέο νόμο για την Ειδική αγωγή.

3. Παράλληλα η αλλαγή πρέπει να επιχειρηθεί και με τη δρομολόγηση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που να αποκαθιστά το ζήτημα κατάταξης στους πίνακες αναπληρωτών Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71 όπως είχαν δεσμευτεί ο κ.Γκλαβάς και ο κ.Λάσκαρης, προκειμένου να δρομολογηθεί το θέμα ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής του χρονοδιαγράμματος ψήφισης του νέου νόμου.

4. Το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι είναι άδικο να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για τους κλάδους Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71. Ωστόσο δεν έχει καταλήξει σε τελική πρόταση για τον ακριβή τρόπο αλλαγής των κριτηρίων κατάταξης στους πίνακες αναπληρωτών Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71.

5. Για το λόγο αυτό θα οριστεί σύντομα επόμενη συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί η τελική πρόταση του Υπουργείου για το ζήτημα κατάταξης στους πίνακες αναπληρωτών Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71.

7. Για το ζήτημα του πίνακα Α΄ των αναπληρωτών, αναμένεται εισήγηση των εκπαιδευτικών Π.Ε. 61 και Π.Ε. 71 (μελών των ΣΑΤΕΑ) που εντάσσονται στον πίνακα Α΄.

8. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που θα γνωμοδοτεί κάθε φορά για τη συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

2ο Θέμα – Στελέχωση Ειδικής Αγωγής

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν  για την πρόσληψη αναπληρωτών τακτικού προϋπολογισμού του χρόνου (2000 αναπληρωτές  για  όλη την εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) το  υποσύστημα της Ειδικής Αγωγής θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε  δυνατή προσπάθεια για τη στελέχωση των δομών της και σε αυτά τα πλαίσια συζητιέται η χρήση του ΕΣΠΑ.

3ο Θέμα – ΚΕΔΔΥ: Ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των ΚΕΔΔΥ.

4ο Θέμα – Παρατυπίες: Για διάφορα θέματα παρατυπιών που εμφανίζονται σε τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα υπάρχει άμεση επικοινωνία των ΣΑΤΕΑ με τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής.

Τελική Πρόταση:

Επειδή χρειάζεται χρόνος για τη συζήτηση κάθε θέματος, θα επαναληφθούν συναντήσεις των Συλλόγων Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής με τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, με σκοπό  τη διαμόρφωση θέσεων για την Ειδική Αγωγή. Οι συναντήσεις θα έχουν προκαθορισμένη θεματολογία, διάρκεια και σύνταξη πρακτικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.