Μεταπτυχιακά αμφιβόλου ποιότητας

Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Για άλλη μια χρονιά (ενδέκατη για την ακρίβεια) οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί) και του Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Κατεύθυνσης Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες βρίσκονται σε αναμονή της εγκυκλίου για τους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής για τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Για άλλη μια χρονιά λόγω του απαράδεκτου νόμου 3699/2008 δε θα συνταχθούν καθαροί πίνακες αναπληρωτών με βάση το βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή και την προϋπηρεσία, όπως ισχύει σε κάθε κλάδο. Αντίθετα, οι ειδικοί δάσκαλοι ΠΕ 71 και οι ειδικοί νηπιαγωγοί ΠΕ 61 θα δουν τον πίνακά τους να κατακλύζεται από κωδικούς 70.50 και 60.50  και διπλοεγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς.

Για άλλη μια χρονιά το Υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να αλλάξει αυτή την κατάφωρη αδικία και εθελοτυφλεί ευνοώντας μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι προέρχονται από τη γενική εκπαίδευση χωρίς βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή, τις περισσότερες φορές χωρίς προϋπηρεσία και με μοναδικό κριτήριο κατάταξής τους ένα μονοετές ή διετές τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή (είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού).

Για ποιο λόγο πρέπει αυτοί οι εκπαιδευτικοί να προηγούνται έναντι ημών, ενώ δεν έχουν βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή;

Για ποιο λόγο και για ποιες σκοπιμότητες όλα αυτά τα χρόνια τροφοδοτείται αυτή η αδικία και δεν τολμά κανένας υπουργός να αλλάξει αυτό το νομικό πλαίσιο, το οποίο κατ’ εξαίρεση εφαρμόζεται μόνο στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής;

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί κάποιους που αδιαφορούν για τα ουσιαστικά προσόντα και τις απαιτούμενες γνώσεις που χρειάζεται να έχει ένας ειδικός παιδαγωγός. Ο απαράδεκτος νόμος 3699/2008 και τα πρόσωπα που τον προώθησαν και πλέον τον συντηρούν είναι που έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της Ειδικής Αγωγής και στα μεταπτυχιακά αμφιβόλου ποιότητας από την Ιταλία και τη Βουλγαρία, για τα οποία έγινε πρόσφατα εκτενής δημόσια συζήτηση. Οι Σ.Α.Τ.Ε.Α. πρώτοι στο παρελθόν καταγγείλαμε αυτό το εμπόριο των μεταπτυχιακών σε παρεμβάσεις και με δελτία τύπου, αλλά τότε δε βρήκαμε συμμάχους. Έστω και τώρα, ας πάρει η δημόσια συζήτηση και τη μορφή ενεργειών κι αποφάσεων. Το ανεξέλεγκτο εμπόριο με τα  μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής αυτών των ξένων πανεπιστημίων έχει κατακλύσει τους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής.

Δυστυχώς κατά αυτό τον τρόπο ο βασικός τίτλος σπουδών στην Ειδική Αγωγή από τα κρατικά ελληνικά πανεπιστήμια παραγκωνίζεται επιδεικτικά προς χάρη δευτερευόντων προσόντων.

Το έργο και ο ρόλος μας απαξιώνεται διαρκώς και η Ειδική Αγωγή θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων…

Παρά λοιπόν την αβεβαιότητα και την επαγγελματική ανασφάλεια δε θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.